Paragrafen

Grondbeleid

Vorderingen op de balans

Algemeen
Voor een aantal projecten geldt dat we als gemeente een ondersteunende rol innemen en daarmee dus niet actief risicodragend deelnemen. Deze projecten zijn op de balans verantwoord als vooruitbetaalde dan wel vooruit ontvangen bedragen. Het gaat om de volgende lopende projecten:

  • Dekkerswald (Groesbeek)
  • Heikant in de Horst (De Horst)
  • Lieskes Wengs (Leuth)
  • Jan Arntzstraat (Kekerdom)
  • Morgenbad (Leuth)
  • Schreven (Groesbeek)
  • Wisselpad

In alle gevallen geldt dat een (anterieure) overeenkomst gesloten is met de betreffende ontwikkelaar. In deze overeenkomsten is bijvoorbeeld een bijdrage aan de gemeente opgenomen.

Dekkerswald
De gemeente heeft overeenkomsten gesloten betreffende de herontwikkeling en transformatie van het aan de Nijmeegsebaan gelegen woon – zorg complex Dekkerswald.
In 2010 en 2016 zijn kosten in rekening gebracht voor het aanpassen van het bestemmingsplan om het terrein te kunnen inzetten voor het faciliteren van intramurale- en andere vormen van zorg.
In 2022 zijn tussen gemeente, ZZG en Oosterpoort afspraken gemaakt over het samen optrekken bij onderzoek naar transformatie van het zorginstellingen terrein dat Dekkerswald is naar een zorgzame woonbuurt waar ook reguliere woningen gerealiseerd kunnen worden.

Heikant in de Horst
Dit plan voorziet in de bouw van sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en vrijesectorwoningen. Het risico van de gehele ontwikkeling ligt bij de ontwikkelaar. Een groot deel van het project zit in de afrondende fase, een deel van de openbare ruimte moet nog wel aangelegd worden. Die gronden worden naar verwachting in 2023 of 2024 overgedragen.

Lieskes Wengs (Leuth)
Op deze locatie is een kavel aangeboden welke naar verwachting nog in 2022 verkocht wordt. Op dat moment zijn de kosten die gemaakt zijn om deze ontwikkeling mogelijk te maken gedekt.

Jan Arntzstraat (Kekerdom)
De gemeente heeft met Oosterpoort projectontwikkeling BV in 2010 een realisatie – overeenkomst gesloten. Het plan voor herstructurering is destijds ‘on hold’ gezet vanwege de economische crisis en veranderde bouwopgave van Oosterpoort. De percelen zijn in bezit van Oosterpoort en zijn tijdelijk in gebruik gegeven als dorpsweide. Het vigerende bestemmingsplan heeft een capaciteit van 17 woningen. Oosterpoort is bezig met een verkenning naar de realisatie van woningbouw en het deels behouden van ‘t Hoanehart.

Morgenbad (Leuth)
Het bestemmingsplan Morgenbad Leuth is op 9 september 2016 vastgesteld door de gemeenteraad. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van het nieuwe wijkje Kalfsheuvel mogelijk. Voor de eerste fase (14 huurwoningen) is al een vergunning verleend en de woningen zijn opgeleverd. Het uitwerkingsplan voor de 2e fase is op 23 april 2019 vastgesteld. Jan Oosterhout Ontwikkeling BV gaat de woningen bouwen maar heeft destijds aangegeven dat de verkoop stagneerde. Er wordt onderzocht welk woningbouwprogramma beter passend is voor de locatie. De overdracht van de openbare ruimte vindt na de realisatie van het bouwplan voor deze woningen plaats.

Schreven (Groesbeek)
De locatie Schreven in Groesbeek betreft een voormalige bedrijfslocatie binnen de bebouwde kom tussen de Kloosterstraat en de Gooiseweg. Een ontwikkelaar is bezig met de bouw van 31 nieuwe grondgebonden woningen met bijbehorende openbare ruimte. De oplevering is voorzien in 2023.  

Wisselpad (Groesbeek)
We hebben een stuk grond in bezit aan het Wisselpad, tussen de Stationsweg en Doorsteek, te Groesbeek. Het perceel is momenteel onbebouwd, we onderzoeken of woningbouw op de locatie mogelijk is.

Nieuwe ontwikkelingen
Naast de beschreven lopende grondexploitaties en faciliterende projecten worden mogelijk enkele nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen gestart. Het gaat om de volgende projecten:

  • Hüssenhoff fase 2
  • Reomie terrein
  • Locatie Knapheideweg
  • Vijverhof
  • Twee locaties Leuth
  • Overige


Hüssenhoff fase 2
De huidige overstortvoorziening van riolering bevindt zich momenteel bovengronds naast de huidige wijk Hüssenhoff te Groesbeek. De intentie is om deze overstortvoorziening ondergronds te realiseren, waardoor bovengronds mogelijk ruimte ontstaat voor een 2e fase van de woonwijk. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden.

Reomie terrein
Om aan de woningbehoefte te voldoen is besloten om woningbouw op het huidige Reomieterrein mogelijk te maken. De gemeente was al langere tijd voornemens om dit terrein te herontwikkelen. Inmiddels is er een intentieovereenkomst getekend met ontwikkelaar Schipper Bosch. Schipper Bosch is inmiddels eigenaar van de voormalige Reomie (automaterialen) terrein. Zij ontwikkelen een plan voor circa 200. De ontwerp bestemmingsplanprocedure zal dit jaar nog worden opgestart. De gemeente heeft een faciliterende rol, het kostenverhaal wordt in de nog te sluiten anterieure overeenkomst geregeld.

Locatie Knapheideweg
Langs de Knapheideweg, aan de rand van de kern Groesbeek, ligt het terrein van een voormalig tuincentrum. Om aan de woningbehoefte in de kern te voldoen wordt onderzocht of op deze locatie woningen gerealiseerd kunnen worden. De intentie is om ongeveer 50 woningen te realiseren. Er is inmiddels een intentieovereenkomst gesloten en het ontwerp bestemmingsplan is in juli ’22 ter visie gelegd.

Vijverhof
Tegen de grens van Nijmegen aan ligt Vijverhof. In de huidige situatie bevinden zich hier seniorenwoningen van ZZG, zowel flats als bungalows. Het plan is om een deel van het gebied te herontwikkeling om meer (reguliere) woningbouw te realiseren. Momenteel zijn gesprekken gaande om de mogelijkheden te verkennen, de gemeente zal een puur faciliterende rol op zich nemen.

Twee locaties Leuth
Met ontwikkelaar Jansen Bouwontwikkeling is er een intentieovereenkomst gesloten om op twee locaties in Leuth woningbouw te ontwikkelen. Het gaat hierbij om de Pastoor van Tielstraat (sportveld) en de Bredestraat (voormalige agrarische locatie). In totaliteit gaat het hierbij om ongeveer 50 woningen. Als gevolg van het vertrekken van VVLK wordt momenteel onderzocht of de locatie Pastoor van Tielstraat zich leent voor verdere uitbreiding met ongeveer 50 woningen.

Overige
Hier willen we nog een aantal locaties benoemen waarvoor wordt onderzocht of de gemeente woningbouwprojecten kan faciliteren. Het gaat om:

  • DAC-terrein;
  • Muntberg;
  • Woningbouw in Breedeweg (ten noorden van sportpark Groesbeekse Boys);
  • Centrum Groesbeek (locatie tussen de Burgermeester Ottenhoffstraat en de Dorpsstraat).

Voor deze ontwikkelingen wordt nog gekeken wat de mogelijkheden zijn, er zijn dus nog geen anterieure overeenkomsten voor gesloten.

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2022 15:10:02 met de export van 11/14/2022 13:27:30