Met het door de raad vastgestelde Actieplan Duurzaamheid, werken we in onze gemeente langs verschillende lijnen aan duurzaamheid. Het actieplan duurzaamheid draagt bij aan de doelen uit het coalitieplan. Hierbij volgen we ook de landelijke ontwikkelingen. Komend jaar leggen we hier de focus op:
Duurzame energie
- We stimuleren zonnepanelen op grote daken in onze gemeente.
- We gaan door met de ontwikkeling van de lopende (pilot)projecten voor grootschalige zonneparken op land, waarbij we het onderdeel participatie nauwlettend volgen.
- We werken samen met Liander aan de ontwikkeling van een trafostation.
- We starten de discussie over windmolens.
- We volgen de actuele ontwikkelingen en ondersteunen initiatieven op het gebied van energieopslag, zoals waterstof en buurtbatterijen.
Aardgasvrij wonen
- We starten met het (wijk)uitvoeringsplan als vervolg op de Transitievisie Warmte. We richten ons hierbij o.a. op het isoleren van de huizen en het vergroten van de energiebesparing. Dit zijn belangrijke stappen richting een aardgasvrije toekomst.
- We zetten de van het Rijk ontvangen specifieke uitkering in om energiearmoede tegen te gaan. We stimuleren hiermee het nemen van energiebesparende maatregelen in minimahuishoudens.
- We zetten een collectieve inkoopactie op voor verduurzaming van woningen.
- We versterken het thema aardgasvrije gebouwen in de verbinding met het woonbeleid en het vastgoedbeleid.
Duurzame mobiliteit
- We versnellen de uitrol van het laadpalennetwerk voor elektrische auto’s. We doen mee met de concessie voor laadpaalinfrastructuur in de regio.
Circulaire Economie
- We verkennen de mogelijkheden om circulair te bouwen. Daar waar het kan doen we dit in regionaal verband. Daarmee geven we invulling aan het regionale doel van 50% circulair bouwen in 2030.
Klimaatadaptatie
- We voeren het regionaal uitvoeringsplan uit. Hierin staan ambities, doelen en maatregelen om de negatieve gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen te voorkomen of te verminderen.
Samen duurzaam handelen
- We blijven onze inwoners en inwonersinitiatieven zoveel mogelijk ondersteunen met financiën, kennis en het zoeken naar financieringsmogelijkheden. Denk hierbij aan het verduurzamen van bedrijventerreinen en accommodaties van (sport)verenigingen, ondersteunen het duurzaamheidscafé Berg en Dal en het uitbreiden van een netwerk van energiecoaches in onze gemeente.
- We helpen initiatiefrijke ondernemers een verduurzamingsslag te maken. Hiervoor werken we samen met RVN@. In de sector toerisme en recreatie doen we dit onder de vlag van Green Destinations.
- Samen met de regio werken we verder aan de verplichte Regionale Energie Strategie (RES). We maken samen RES 2.0 gereed voor besluitvorming in 2023.
- We nemen actief deel aan de opgave Circulaire Regio van de Groene Metropoolregio. We maken daarbij optimaal gebruik van regionaal opgepakte initiatieven, zoals het inkopen van duurzame energie.
Duurzaam organiseren
- We verbeteren de communicatie over duurzaamheid en zetten hiervoor onder andere in op de actualisatie van de gemeentelijke website.
- We onderzoeken het verder verduurzamen van ons eigen vastgoed. De stijgende energieprijzen maken de noodzaak extra duidelijk.
- We geven het goede voorbeeld door onze eigen organisatie verder te verduurzamen, we maken gebouwen energiezuiniger, plaatsen daar waar mogelijk zonnepanelen op onze daken, en schakelen steeds verder over naar duurzaam rijden.
- We integreren duurzaamheid in de omgevingsvisie.
We willen onze gemeente klimaatbestendig maken in 2050. Als vervolg op de Regionale Adaptatie Strategie Rijk van Maas & Waal is er een regionaal uitvoeringsprogramma (RUP)vastgesteld. We doen mee aan alle 9 speerpunten uit de RUP, te weten:
- Stenen eruit, groen erin;
- Klimaatbestendig op weg (hoe kunnen wegen klimaatbestendig worden);
- Herstel Blauwe motor stuwwal;
- Klimaatafspraken in de bouw;
- Agenda landelijke gebied voor de Ooijpolder en Groesbeek (met de nadruk op waterkwantiteit en –kwaliteit);
- Hitteplannen;
- Klimaatkennis op orde;
- Communicatiestrategie en campagne;
- Klimaatbestendigheid in prestatieafspraken.
Samen met onze partners in de regio en in onze gemeente wordt hiermee gewerkt aan de trits ‘meten, weten, doen’ op de onderwerpen wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen.
De bodem in onze gemeente is van goede kwaliteit. Dat willen we graag zo houden. Met de komst van de Omgevingswet krijgen we meer ruimte voor gemeentelijk beleid. We actualiseren onze nota bodembeheer en maken een vertaling naar regels die in het omgevingsplan terecht komen. Omdat schone grond schaars is, proberen we hergebruik zoveel mogelijk te stimuleren.
We maken inzichtelijk hoe druk het eigenlijk al is in de bodem
Klimaatverandering en energietransitie betekenen ook iets voor de ondergrond. Bomen, warmtenetten, geothermie, kabels en leidingen hebben allemaal ondergrondse ruimte nodig. We stellen daarom een complexiteitskaart ondergrond op die de drukte in de ondergrond visueel inzichtelijk maakt en in een vroeg stadium inzicht geeft.
Op diverse locaties hebben inwoners hinder of overlast van water door hevige regenbuien. De overlast bestaat vaak uit schade aan privé en gemeentelijke eigendommen. Vooral in Breedeweg is sprake van overlast; hinder treedt met name op in Beek, het centrum van Groesbeek en Heilig Landstichting. Prioriteit wordt gegeven aan situaties waarbij sprake is van overlast. In 2019 is dan ook gestart met het project ‘Wateroverlast Breedeweg’. Samen met Waterschap Rivierenland werken we aan ongeveer 40 maatregelen in en rond de kern om wateroverlast (en droogte) tegen te gaan. Dit project loopt door tot en met 2024 (en staat ook vermeld in het MIP).
Het rioolstelsel is ontworpen op neerslag van ongeveer 20 mm (in één uur), en is niet berekend op de waterafvoer van extreme regenval. De te nemen maatregelen voor wateroverlast door extreme neerslag brengen we voor het grootste deel ten laste van de rioolheffing. Het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) vormt het vertrekpunt om invulling te geven aan de gemeentelijke zorgplichten voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater.
Algemeen
Bij de uitvoering van projecten nemen we het aspect wateroverlast meteen mee. We hebben de knelpuntlocaties namelijk in beeld. De maatregelen worden in de bovengrond gezocht. Door aanpassingen van het maaiveld wordt het water naar locaties geleid waar het geen of minder overlast veroorzaakt. Het betreft bijvoorbeeld de reconstructies Ottenhofstraat en Mooksestraat/Binnenveld in Groesbeek.
Breedeweg
We werken verder aan de uitvoering van het Maatregelenplan van het project Breedeweg maakt ruimte voor water. In de waterstroom Knapheideweg richting buurtsuper (stroombaan 1) worden de maatregelen in het buitengebied tot en met het pleintje Wilgstraat uitgevoerd. De planvorming van het verdere verloop wordt opgepakt. Voor de andere grote waterstroom Klein Amerika, Antoniusweg, Bredeweg (stroombaan 2) geldt eveneens de maatregelen worden uitgevoerd. Dat geldt voor alle maatregelen, met wellicht een uitloop naar 2023.
Planvorming en uitvoering van de maatregelen rondom de 1e Colonjes (stroombaan 6) is eveneens voorzien. De provincie zal starten met de planvorming van de maatregelen die voorzien zijn aan de Provinciale weg. Voor stroombanen 3, 4, 5, en 7 wordt de planvorming opgestart. Project Steenbreek (ontstenen tuinen) heeft een doorlopend karakter gedurende drie jaar.
Beek
Het project “water werkt” is 20 jaar geleden gerealiseerd. Dit kunstwerk heeft ook een belangrijke watervoerende functie. We gaan het restaureren. Op dit moment lopen de werkzaamheden van de pilot “water werkt” waar voor een klein gedeelte een nieuw type goot wordt aangelegd. Indien de pilot succesvol is, zal de restauratie voor de rest van “water werkt” in gang worden gezet.
Voor Beek-Ubbergen moeten de laatste berekeningen nog worden uitgevoerd in het kader van het BRP/stresstest. Dit in combinatie met de aanpak wateroverlast gemeentebreed.
Heikant
Op dit moment zijn wij samen met het waterschap bezig met een studie naar de afvalwaterbak op de Heikant. Samen met het waterschap zijn we op dit moment bezig om de laatste varianten door te rekenen. Op basis van deze uitkomsten wordt een definitief plan opgesteld over hoe deze locatie kan worden ingericht.
Afkoppelsubsidieregeling
We hebben een afkoppelsubsidieregeling ingesteld voor bewoners, bedrijven en corporaties van onze gemeente. Juist ook op particulier terrein liggen veel kansen om wateroverlast te beperken. Vandaar dat wij onze inwoners willen stimuleren om hun hemelwater op hun eigen terrein te verwerken. De regeling is in het najaar van 2021 van start gegaan en zal lopen tot eind 2025. Tot op heden zijn er zo’n 150 reacties binnen gekomen. Hier van zijn er in totaal 35 compleet uitgevoerd en betaald.
Heilig Landstichting
We onderzoeken structurele oplossingen voor de waterhinder. Een belangrijke partner hierin is de gemeente Nijmegen. In het verleden is een optie besproken met Nijmegen om hemelwater over te storten op grondgebied van de gemeente Nijmegen. Deze optie dient verder besproken te worden. De mogelijke consequenties berekenen wij in het BRP.
De verplaatsing van het waterwingebied Heumensoord heeft geen consequenties voor Heilig Landstichting.
De inwoners van Berg en Dal scheiden hun huishoudelijk afval steeds beter. Om dit verder te stimuleren en mogelijk te maken zijn we halverwege 2021 gestart met gescheiden inzameling en verwerking van luiers en incontinentiemateriaal. En vanaf 2022 zamelen we het huishoudelijk restafval eens per vier weken in, in plaats van eens per twee weken.
Met deze maatregelen verwachten we een stijging van de hoeveelheid gescheiden ingezamelde grondstoffen, en verdere daling van de hoeveelheid huishoudelijk restafval. Na afloop van 2022 beoordelen we de resultaten.
We streven ernaar om de kwaliteit van gescheiden ingezamelde grondstoffen te verbeteren zodat we de grondstoffen op een efficiëntere wijze kunnen recyclen. Daarvoor zetten we extra in op communicatie, en doelgerichte controle en toezicht.
Landelijk wordt gewerkt aan uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid, bijvoorbeeld via statiegeld op drankverpakkingen. Dat zal waarschijnlijk invloed gaan hebben op de door gemeente in te zamelen hoeveelheid Plastic+ en de hoeveelheid zwerfafval. De vergoeding die we daarvoor ontvangen zal ook aangepast worden, dit is op dit moment nog niet bekend.
De milieustraten worden goed gebruikt en gewaardeerd door onze inwoners. We passen daarom de bestaande ruime openstelling niet aan.
De effecten van het afvalbeleid monitoren we jaarlijks en rapporteren we apart aan de gemeenteraad. Afhankelijk van de resultaten stellen we eventuele aanpassingen voor.
In 2023 willen we de haalbaarheid en wenselijkheid van een Ja-Ja regeling voor ongeadresseerd drukwerk onderzoeken. Hiermee ontvangen alleen nog de inwoners die dat graag willen folders en krantjes, daardoor daalt waarschijnlijk de hoeveelheid papier.